Наскоро публикувано проучване разглежда домашно приготвените маски за лице и кои видове материали са най-добри за филтриране на потенциално замърсени частици. Изследователите откриха, че две често достъпни тъкани са най-добрите варианти, но само ако са комбинирани, използвайки предимствата на всеки, и само ако маската е направена с добро прилягане. Изследването идва на фона на широко разпространените усилия за шиене на маски за лице за обществена употреба.

Насоките за носенето на маски за лице, за да се защитите от новия коронавирус, са противоречиви; първоначално властите в САЩ помолиха американците да избягват да носят маски, но впоследствие отмениха тази позиция, съветвайки обществото вместо това да си прави собствени маски и да ги носи, докато хората са на публично място. Въпросът остава кои са най-добрите материали за използване.

Темата за домашно приготвените маски за лице и най-ефективните материали не е нова - има няколко съществуващи проучвания, които разглеждат най-добрите дизайни и възможностите на домашно изработена маска. Последното проучване, публикувано от Американското химическо дружество, идва от Чикагския университет, чиито учени откриха една комбинация, която може да предложи ефективност, близка до тази на маска N95.

Ефективната маска за лице включва плътно изплетена памучна тъкан, комбинирана с два слоя чиста тъкан, наречена полиестер-спандекс. Ако този материал не е наличен, екипът установи, че заместването му с памучна тъкан или естествена коприна също може да предложи подобно представяне.

Памучният слой отвън помага да се филтрират частиците, докато вътрешната тъкан има статичен заряд, който помага да спре частиците да продължат към организма. Има една голяма уловка и тя е, че маската трябва да пасва добре, за да защити потребителя; пролука от само 1% намалява наполовина възможностите за филтриране на маските.

Bиж още: Свържете се с близките през Messenger и от домашното PC