Наскоро реклама на Apple-1, написана от Стив Джобс, беше продадена за 175 759 долара на търг, организиран от RR Auction. Рекламата представлява груб проект със спецификации на машината Apple-1, както и информация за детайлите, които Джобс е искал да включи.

"Само дъно + ръководство, 75 долара. Истинска оферта", гласи част от рекламата, която Джобс е написал. Включeн е подписът на Джобс, а посоченият адрес е къщата на родителите му, откъдето започва дейността си Apple.

Ръкописната чернова съвпада с оригиналната реклама на Apple-1, като първата реклама е публикувана в изданието на Interface Magazine от юли 1976 г. Рекламата е придружена от две полароидни снимки на машини Apple-1, направени в The Byte Shop в Маунтин Вю, Калифорния. Джобс анотира едната от снимките, като отбелязва, че тя е "размита, защото фотоапаратът се е клатушкал".

Копието на рекламата е пуснато за продажба от близък приятел на Стив Джобс, който е присъствал по време на фазата на разработване на Apple-1. Те са му били подарени като скъп спомен.

Отделно един работещ компютър Apple-1, подписан от Стив Возняк, беше продаден за 223 520 долара, а чек на Apple Computer от 1976 г., подписан от Джобс и Возняк, беше придобит срещу 135 261 долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple вече снима реклама за необявения iPhone 15