Наскоро потърсихме прикритие от жегата в киносалона и си признаваме, че доста се засмяхме, когато видяхме прословутата реклама от началото на 00-те, която ни разяснява вредите от пиратството. Днес, когато стриймингът господства, със сигурност процентът на пиратско съдържание не е чак толкова висок. Но по-шокиращото е, че се оказва, че тези реклами не само не работят, но и в някои случаи са довели до повече пиратско съдържание. Откритието идва от страна на TorrentFreak и Motherboard, които са изследвали няколко десетилетия антипиратска реклама от развлекателната индустрия. Проучването е изпълнено със съвети за индустрията, като например не си правете труда да пускате реклами срещу пиратството в киното (защото те просто се изрязват, преди торентът да бъде качен), не използвайте известни личности, за да прокламирате вредите от пиратството (потребителите няма да се хванат на вашите искове за финансови щети) и не хвърляйте твърде много (често нелепи) искове към потребителя, за да не се загуби съобщението при предаване: 
„Най-яркият пример може да бъде (не)известният видеоклип за осведоменост „Вие не бихте откраднали кола“, излъчен в кината и на DVD-та по целия свят през 2000-те години. Той сравнява изтеглянето на филм с различни форми на кражба, включително разумно уместни (кражба на DVD в магазин) и донякъде абсурдни други (кражба на чанти, телевизори, коли), което размива посланието.“ 


Документът посочва случаи, при които някои реклами, като реклама срещу пиратството в индийската развлекателна индустрия, включваща богати знаменитости, всъщност могат да имат обратния ефект и да убедят потребителите да пиратстват още повече: 
„Всички видеоклипове са с участието на известни актьори, чиято нетна стойност се оценява на 22-400 милиона долара в страна, където годишният доход на глава от населението е малко под 2000. Това може да предложи на пиратите морално оправдание: те крадат само богатите, за да „нахранят бедните“, форма на „ефекта на Робин Худ“, която има още повече смисъл с някои културни или спортни стоки“, добавят изследователите. 
Накратко, много от тези реклами може да накарат ръководителите на развлекателния сектор да се почувстват така, сякаш правят нещо продуктивно в борбата с пиратството, но в действителност рекламите често са били заети с нещо друго: или да накарат пиратите да се чувстват морално оправдани, да накарат индустрията да изглежда глупаво или превръщане на съобщението в една голяма шега.

Снимка: YouTube

Виж още: Netflix ще се разделят с 42 милиона долара като обезщетение към сценаристи