В отговор на исканията за сваляне по DMCA Bing е премахнал повече от 143 милиона връзки от своята търсачка през 2021 г. Това представлява малко увеличение в сравнение с година по-рано. Интересното е, че тези свързани с пиратството премахвания в Bing също оказват влияние върху резултатите от други търсачки.

Bing има сравнително малък пазарен дял, но това не означава, че се игнорира от притежателите на авторски права.

Търсачката на Microsoft обработва средно милиони заявки за сваляне на седмица и тези числа се натрупват бързо.

Последният доклад за прозрачност на Bing беше публикуван миналата седмица, което ни позволи да разгледаме по-отблизо най-новите тенденции. Данните показват, че през 2021 г. Bing е бил помолен да премахне повече от 144 милиона URL адреса.

Повече от 99% от тези заявки са валидни и приети, което в крайна сметка доведе до премахването на 142 855 667 URL адреса. Това е малко увеличение в сравнение със 125 милиона URL адреса, които бяха премахнати година по-рано.

Разглеждайки по-внимателно данните, виждаме, че през втората половина на годината има рязък спад в заявките за премахване. Броят на отчетените URL адреси спадна от 103 милиона през първите шест месеца до 41 милиона през следващите месеци.

Спадът в обема на сваляне може до голяма степен да се обясни с един подател за сваляне. По-конкретно това е причинено от липсата на искания от Remove Your Media към края на годината.

Remove Your Media работи с различни притежатели на авторски права за манга и е изпратила на Bing над 50 милиона заявки за сваляне през първата половина на 2021 г. През втората половина това падна до скромните 46 000.

С над една трета от всички докладвани URL адреси компанията все още беше най-добрият ищец през 2021 г., следвана от британската музикална група BPI и Marketly с съответно 31 милиона и 11 милиона докладвани URL адреса.

Когато разглеждаме домейните с най-много докладвания, сайтовете, свързани с манга, също са на върха. Mangapark.net беше насочен повече от 2.5 милиона пъти, следван от свързани домейни като Mangafox и Ninemanga.

Изглежда, че тези премахвания засягат и други търсачки, които разчитат на данните на Bing. Те включват DuckDuckGo, Yahoo, Qwant и Ecosia.

За да дадем пример, една от новинарските статии на Torrent Freak за изтичане на Game of Thrones беше премахната от резултатите от търсенето на Bing поради погрешни заявки за сваляне. В резултат на това тази статия не беше намерена и в другите търсачки.

След като сайтът оправя тази грешка, статията се появява отново в Bing. Не е изненадващо, че отново се среща и в Yahoo, DuckDuckGo и други търсачки. Въпреки това други премахнати новинарски статии все още не могат да бъдат намерени към този момент.

Този ефект на прехвърляне при сваляне на проблемно съдържание спестява на притежателите на авторски права много време и усилия. Въпреки това за тези, които са обект на грешки при тези действия, това просто обърква нещата още повече.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Вече може да изваждате телефонни номера от търсачката на Google