Проектът на Volvo, наречен ROAR (RObot based Autonomous Refuse handling), вече премина във фаза на полево изпитание на прототипа. ROAR системата е предназначена да улесни вземането на кофата за боклук пред дома ви и „доставянето“ й до близкия боклукчийски камион, посредством робот на четири колела. Всичко това става автоматично.

В настоящата концепция участва робот, който се ориентира по карта на квартала и вероятните места, където стоят кофите за боклук. Този робот има вграден GPS, LIDAR и акселерометър, за да може да се ориентира правилно. В демонстрацията участва и летящ квадракоптер, който наблюдава ситуацията отгоре и казва къде са кофите за боклук.

Volvo са си партнирали с три университета - Технологичния университет "Чалмърс", Университета "Малардален" и Държавния университет в Пенсилвания - за проектирането и създаването на прототипа, което е отнело само за четири месеца.

"Този проект има за цел да стимулира нашето въображение за тестване на нови концепции, които могат да оформят транспортните решения на бъдещето" – казват от Volvo Group.

 

 

Прочетете и това: Honda си партнира с компанията Drivemode, за да предложи ново поколение смартфон-базирана навигация

Тагове: