През този празничен сезон в Garden City Hotel в Лонг Айлънд гости и персонал са особено благодарни за Whiz. С височина 60 сантиметра и тегло близо 30 килограма мощният робот прахосмукачка няма нищо против да работи до късно през нощта, след като партитата са приключили. На Whiz не му пука, че са празници. Дори не се нуждае от почивен ден.

„Просто трябва да се грижим за него. Трябва периодично да сменяме вакуумните торбички и да поддържаме батериите заредени“, казва Мърл Айерс, ръководител на събитията в хотела.

На фона на продължаващия недостиг на персонал двете прахосмукачки роботи, закупени от хотела в края на миналата година за около 30 000 долара всяка, доказват своята стойност многократно, запълвайки празнини както в отдела за хранене, така и в домакинството.

„Ако почистваме всеки етаж с робот, това спестява цяла смяна“, казва управляващият директор на Garden City Hotel Грейди Колин. „Това е един цял човек на ден, който може да бъде преразпределен, за да прави нещо друго.“

Тези дни той ще приеме цялата помощ, която може да получи.

Пътуващите се завърнаха след утихването на пандемията, но хотелските работници не, създавайки безпрецедентни предизвикателства за персонала за индустрията на хотелиерството. Според Министерството на труда на САЩ днес има 350 000 по-малко хора, работещи в хотели, отколкото през февруари 2020 г. преди пандемията.

Това не е поради липса на опити. Хотелите повишиха почасовите заплати с 25% от началото на 2020 г., а работодателите предлагат по-голяма гъвкавост при планирането. Въпреки това хиляди позиции остават незаети.

Колин също обмисля високотехнологичен павилион, който да стои точно до входа. Когато гостите се приближат, на екрана ще се появи жив човек, макар и дистанционно. Този човек би могъл да вземе плащането, да настани госта, да издаде ключовете, дори да промени стаята. Толкова скъпа технология не е нещо, за което той би помислил преди пандемията. Но сега иновация като тази започва да има смисъл. Друга такава новост е рецепцията от разстояние, която позволява на гостите да пропуснат регистратурата и да отидат направо в стаите си.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI машините могат да ни контролират и да вземат решения вместо нас