Тази година видяхме няколко робота, като общото между тях беше, че походката им беше далече от грациозна. Ние може и да не сме доволни, че прогресът в сферата на роботиката в края на 2022 г. не е особено голям, но колко ядосани ли са всъщност самите учени? Може би до такава степен, че изследователи от Worcester Polytechnic Institute (WPI) и ShanghaiTech University са разработили готово решение, което позволява на четириногите роботи да ускорят еволюцията - и резултатите са зловещи. Според IEEE Spectrum модификацията има за цел да позволи на практически всяко четириного да ходи на два крака с минимални промени.

 

Това става възможно, след като 3D-отпечатаните модули бъдат монтирани на два от краката на робота, което позволява на цялото тегло да балансира върху тях. 
„Двукраките роботи обикновено имат повече степени на свобода в краката си, за да позволят по-динамично и адаптивно придвижване“, каза изследователят на WPI Андре Росендо пред IEE Spectrum, „но в нашия случай ние се фокусираме върху мултимодалния аспект, за да извлечем ползите от два свята: стабилност и скорост от четириногите, манипулативност и увеличаване на работната височина от двуногите“.
Благодарение на способността на робота да се изправя „вече имаме някои предварителни резултати за катерене до места, които са по-високи от центъра на тежестта на самия робот“, добавя Росендо. „След механични промени на предните крайници ние ще оценим по-добре сложното боравене, което може да изисква и двете ръце едновременно, което е рядкост при настоящите мобилни роботи.“ 
Това е завладяващ поглед върху това, на което скоро могат да бъдат способни най-съвременните роботи. Но може би е най-добре да внимаваме на какво в крайна сметка ще научим тези роботи - просто за всеки случай.  

Снимки: YouTube

Виж още: Роботът на Tesla демонстрира мускули, като вдига пиано (ВИДЕО)