Русия няма много собствени процесори - Elbrus и Baikal са може би двата най-популярни чипа в страната. Въпреки че може да не са сред най-добрите примери, тяхното значение нарасна, след като големите производители на чипове AMD и Intel спряха продажбите на процесори в страната. Те също така очевидно могат да стават и за гейминг, както можем да видим от поредица от тестове за игри от руски YouTube потребител, който дори използва руската вътрешна операционна система за тестовете.

Elbrus-8SV, продукт на 28nm процес на TSMC, идва с осем ядра на 1.5 GHz. Московският център за технологии SPARC (MCST) разработи Elbrus-8SV като наследник на оригиналния Elbrus-8S, който имаше осем ядра на 1.3 GHz. В резултат на това Elbrus-8SV пристига с двойно по-висока производителност от Elbrus-8S. Elbrus-8SV предлага 576 GFLOPs с единична точност и 288 GFLOPs с двойна точност. В допълнение осемядреният процесор осигурява 16 MB L3 кеш, споделен между всяко ядро, което допринася за 2 MB на ядро.

По подразбиране Elbrus-8SV поддържа до четири канала DDR4-2400 ECC памет с пропускателна способност на паметта от 68.3 GBps. Това е значителен ъпгрейд спрямо Elbrus-8S, който включва DDR3-1600 памет. Атрибутите на Elbrus-8SV може да не звучат впечатляващо, но на руския пазар няма много възможности.

YouTube каналът Elbrus PC Play постави Elbrus-8SV на тест в някои класически заглавия от детството, като S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat и The Elder Scrolls III: Morrowind. Рецензентът комбинира процесора Elbrus-8SV с 32 GB DDR4 ECC памет и остаряла Radeon RX 580. Тестовата система беше на руската вътрешна операционна система Elbrus OS 7.1, базирана на Linux 5.4.

Elbrus-8SV управлява The Dark Mod доста добре, осигурявайки кадрови честоти между 30 FPS и 60 FPS при ниски настройки. Чипът нямаше проблеми и с The Elder Scrolls III: Morrowind. Но отново честотата на кадрите варира между 30 FPS и 200 FPS в зависимост от сложността на сцените.

Вижте повече за тестовете тук: https://www.youtube.com/live/EcQLijZwYCU?feature=share

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat затрудни Elbrus-8SV. При средни настройки честотата на кадрите едва надвишава 30 FPS. Те бяха между 10 и 20 FPS, с периодични замръзвания по време на теста. Чипът нямаше много късмет със S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky. Рецензентът наблюдава подобно представяне и сцени, където Elbrus-8SV е с 10 FPS равно. Elbrus PC Play също тества няколко по-малко популярни заглавия и представянето беше смесено лошо.

Резултатите говорят сами за себе си. Elbrus-8SV далеч не е мощна машина за игри. Някои от тестваните заглавия бяха на повече от десет години. След това възниква въпросът за съвместимостта. За съжаление руският чип не е в списъка за съвместимост за много съвременни заглавия, така че е пренасочен към стартирането на по-стари игри или конзолни емулатори.

MCST вече потвърди новия Elbrus-16C модел на компанията: 16nm чип, който разполага с 16 ядра, работещи на 2 GHz. Той също така ще поддържа осемканална памет и ще доставя до 32 PCIe 3.0 ленти. В допълнение 16-ядреният чип ще донесе числата с единична и двойна точност съответно до 1500 GFLOPs и 750 GFLOPs. Това е 160% подобрение спрямо Elbrus-8SV. Ще бъде интересно да видим колко по-висока игрова производителност ще донесе Elbrus-16C на масата. Единственият проблем е кой ще произвежда чиповете за Русия, тъй като Тайван забрани износа на процесори, които работят на 25 MHz или по-висока честота.

Снимка: Moscow Center of SPARC Technologies

Виж още: Беларус легализира пиратството на филми, музика и софтуер от враждебни държави

Тагове:
Още от Play