Докато през миналата година не изглеждаше, че Intel се развива, тази година новите чипове на компанията привличат сериозно внимание. Intel представи първите си 6-ядрени процесори за лаптопи - новата серия i9. Върховото изпълнение от серията е i9-8950HK, достигащ честота от 4.8 GHz. Това е и първият i9 процесор в лаптоп, за който производителят твърди, че е с близо 30% по-бърз от миналогодишния флагман за ежедневна работа. А за 4К видео обработка е с почти 60% по-бърз от i7-7820HK.

Новите i9 процесори ще се продават „отключени“, така че да можете да направите овърклок. Очаква се производителите на лаптопи да го правят още преди продажба, за да предлагат машините си с над 5 GHz процесори.

Повечето ядра са тенденция тази година, като дори ниският клас чипове на Intel получават с по две повече от преди. Дори при настолните компютри i3 серията ще има четири ядра, а i5 – шест. Възможно е да видите “i5+” или “i7+” на някои от новите лаптопи, но това няма общо с подобрените процесори. Този знак плюс обозначава, че е внедрен допълнителният модул за памет Intel Optane. Той подобрява значително скоростта при зареждане на операционна система или дори файлове и апликации от харддиск.

В новите процесори няма надеждни решения срещу Spectre и Meltdown, въпреки че повечето от съществуващите защити, смекчаващи опасността, ще бъдат добавени. В новите i9 няма и поддръжка за Thunderbolt 3, така че производителите, които искат да внедрят универсалния порт в машините си, ще трябва да добавят допълнителен чип.

Интересно е подобрението за безжичната интернет връзка. Не само че поддръжката за 802.11ac е вградена в новите чипсети на компанията, а и те ще работят на 160 Hz честота. Това е двойно повече от досегашните 80 Hz, така че, ако имате и рутер, който да работи на по-висока честота, ще достигате скорост над 1 Gb/s.

Разбира се, че всичко това е на теория, а дали високите очаквания ще се оправдаят, ще разберем след доставките на първите мобилни компютри, носещи новите чипове в себе си.

Тагове: