В свое изказване по време на откриването на новия завод за производство на електронни батерии в Невада изпълнителният директор на Tesla Motors Илон Мъск даде повече подробности за своята визия за споделения автопарк от автономни коли.

Това стана само седмица след като Мъск разкри своето намерение да превърне наличните Tesla автомобили в споделена услуга с помощта на централизирана система за автономно шофиране. Съгласно виждането на Мъск собствениците на колите сами ще могат да избират кой и кога да ги кара, когато те не ги ползват.

“Когато не карате колата си, ще може просто да активирате приложения от вашия телефон и да я добавите към споделения автопарк. След това ще може да изберете кой да я ползва – например само потребители с най-висок рейтинг или само семейства и т.н."

А когато решите, че ви трябва, с едно натискане тя ще се върне при вас. Ако погледнете повечето коли, ще видите, че те седят паркирани някъде, без да се използват, а нашата нова идея има потенциала да увеличи тяхната полезност и да намали разходите по притежанието им”, обяснява Мъск, цитиран от Venture Beat.

Виж още: Mercedes спря противоречива реклама на автопилот функцията си