Apple и Samsung най-накрая заровиха томахавките... През 2011 г., Купертно обвиниха южнокорейския производител, в това, че е копирал дизайна на iPhone, с цел да си направи собствена серия смартфони. На следващата година, през месец август, съдът отсъди 1.05 млрд. долара в полза на компанията от Купертино.

През годините тази сума се променяше няколко пъти. Миналият месец дългогодишния процес беше отнесен в съда за четвърти път в Сан Хосе, Калифорния. Apple искаха 1 млрд. долара, докато корейците настояваха печалбата на компанията от Купертино да бъде намалена до 28 млн. долара. В крайна сметка съдът се произнесе някъде по средата и предложи Apple да получат 538.6 млн. долара.

Седмици след Сан Хосе и седем години след започването на съдебния процес, в сряда двете страни най-накрая постигнаха съгласие. За каква сума обаче си стиснаха ръцете двете компании и защо точно вчера - все още никой не знае.

Въпреки жестоката борба в съда, извън него Apple и Samsung не прекратиха съвместната си работа. Корейският гигант продава чипсетове и дисплеи на Купертино за техните iPhone-и. Даже в момента Samsung печелят 110 долара за всеки продаден iPhone X.

Сега, когато делото най-накрая е приключило, може би няма да е чак толкова смело, ако предположим, че в бъдеще ще сме свидетели на повече съвместна работа между два от най-големите смартфон производители в света. А може пък и нищо да не се промени. Всеки случай се надяваме, че двете компании ще са достатъчно разумни и ще стоят настрана от съда. Поне засега.