Samsung ще работи рамо до рамо с южнокорейското правителство в опит да подобри киберсигурността след инцидента WannaCry, колоритно преведен на български от ГДБОП и станал популярен в интернет като #ИскаПлаче. Информацията за сътрудничеството идва от туит на местния журналист от Bloomberg Сам Ким. 

Очаква се партньорството да се фокусира върху сигурността в мобилния сектор. На този етап обаче кооперацията между Samsung и Южна Корея не е потвърдена от нито една от двете страни. 

WannaCry се появи преди две седмици, компрометирайки по-стари версии на Windows по целия свят. Потребителите, ъпдейтнали до Windows 10, не бяха засегнати. Множество правителствени агенции и бизнес организации обаче работят с Windows 7, Vista и XP, което доведе до пробив. Зловредният софтуер се възползва от недостатък на по-стари версии на Windows, за да криптира важни файлове на даден компютър, но оставяйки го работещ. Това бе достатъчно, за да се спре работата на редица организации, разчитащи на критични данни. 

Атаката бе фокусирана върху Европа, но намери жертви от цял свят. WannaCry не засегна други операционни системи като Linux, респективно Android. 

Изображение: NYMag