Ако следите потока от технологични новини, навярно ви е направило впечатление, че по-претенциозните нови модели китайски смартфони на брандове като Oppo, OnePlus, Vivo и Xiaomi се отличават с четци на пръстови отпечатъци, вградени в техните екрани.

Технологията за това вече е налична и достъпна за масово производство, при това в две разновидности - ултразвуковото сканиране на Qualcomm и оптично сканиране, което е по-евтиният и малко по-компромисен откъм бързина и ефикасност на работа вариант.

Същевременно глобалните брандове сякаш изостават от тенденцията, тъй като актуалните модели от високия клас например на Samsung и Sony не предлагат тази екстра.

По най-нови данни от китайската блогосфера Samsung възнамерява да навакса в най-скоро време. Вместо да чака премиерата на флагмана Galaxy S10, за да въведе технологията, компанията ще пусне на китайския пазар два нови смартфона с такъв четец на пръстови отпечатъци. Те ще се казват Galaxy P30 и Galaxy P30+ и имат общ номер на модела - SMG2600.

Последното твърдение ни звучи малко странно, тъй като практиката е всеки отделен вариант да има и свой собствен номер. Но така или иначе в момента обсъждаме само слухове.

Говори се, че Galaxy P30/P30+ е модел от среден клас, който ще ползва оптичен скенер на пръстови отпечатъци. Технологията на Qualcomm ще остане за Galaxy S10 и неговите разновидности.

За предстоящите Galaxy P30/P30+ се мълви още, че ще използват IPS LCD дисплеи вместо традиционните за Samsung OLED панели - навярно с цел оптимизиране на производствената и продуктовата цена.

Като цяло новината е още един интересен пример за стратегията на директора на Samsung Mobile Ди Жей Кох да започне да представя най-новите си технологични достижения първо в моделите от среден клас на компанията.

По същия повод се появи и новият смартфон Galaxy A7 с тройна камера, първият такъв модел на компанията. Освен това очакваме и премиерата на Galaxy A смартфон с 4 камери на задния панел през октомври.

Samsung определено опитва един различен пазарен подход и е много вероятно да се зарадва на добри дивиденти от това.