В последните няколко години защитниците за права бяха съсредоточили своето внимание върху технологичните компании, защото голяма част от тях не предоставяха резервни части като батерии, дисплеи и др. за свободна продажба, а ограничаваха предлагането им единствено до оторизирани сервизи. По този начин изборите бяха свеждани до три: или да се открие точният сервиз и да се въоръжи с необходимото търпение; или да се отремонтира на удобно място, но да отпадне гаранцията; или просто устройството да бъде захвърлено. И трите опции не звучат изгодно, ето защо имена като Microsoft, Apple и Google все пак положиха усилия и ремонтите на джаджи се изправиха пред новото си светло бъдеще.

Винаги има но... И този път то идва от сциентолозите.

404 Media съобщи за писмо, изпратено на 10 август до Службата за авторско право на САЩ от Ryland Hawkins от Author Services Inc. Според уебсайта и бланката на компанията тя представлява "литературни, театрални и музикални произведения на Л. Рон Хабърд, покойния основател на сциентологията. Author Services, според архивираните чрез WayBackMachine записи, е собственост на Църквата на духовните технологии, която се описва като църква в рамките на сциентологията.

Писмото се отнася до раздел 1201 от Закона за авторското право в цифровото хилядолетие (DMCA), който "обявява за незаконно заобикалянето на технологични мерки, използвани за предотвратяване на неразрешен достъп до произведения, защитени с авторско право". Писмото на сциентоложката група има за цел да промени изключенията, предоставени за самовъзстановяване на някои видове потребителска електроника, като конзоли за видеоигри, лаптопи, домакински уреди и селскостопански трактори.

В писмото на Author Services се твърди, че макар това изключение да е в сила за "много потребителски устройства", които включват "едностранни лицензи, регулиращи условията за използване на софтуера", то не бива да се прилага за устройства, които "могат да бъдат закупени и използвани само от лице, което притежава специална квалификация или е специално обучено за използването на устройството". При тези продукти лицензионното споразумение се "договаря и съгласува преди" покупката и може да включва ограничения, които са от решаващо значение за "безопасното и правилно" използване на устройството.

Свързаната със сциентологията група иска изменение на освобождаването, така че то да не се прилага за устройства, задвижвани от софтуер, които могат да бъдат закупени само от лица с определена квалификация или обучение или които използват софтуер, "регулиран от лицензионно споразумение, договорено и сключено" преди закупуването.

Що се отнася до причината, поради която група, притежавана от сциентолози, би се интересувала от подобен въпрос, 404 Media предполага, че това може да е свързано със сциентоложките Е-метри или електропсихометри. Сциентоложката църква описва апаратите като "електронен инструмент, който измерва психическото състояние и промяната на състоянието при хората и подпомага точността и бързината на одита" и който трябва да се използва само от сциентоложки министър или обучаващ министър. 404 Media отбеляза, че някои хора колекционират устройствата и колкото и да е странно, може да се намери Е-метър, продаван в eBay.

Както е отбелязано в писмото, изпратено до Службата за авторско право, Авторските служби се опасяват, че изключенията за 1201 могат да застрашат правилното използване на устройствата, което според тях е "от съществено значение за производителя на устройства, за да запази добрата си репутация".

Нейтън Проктор, старши директор на американската изследователска група за обществени интереси, заяви пред 404 Media, че исканите от Author Services промени в DMCA ще попречат на хората да поправят продукти с лицензионни споразумения с крайния потребител (EULA). Според 404 Media електронните измервателни уреди имат EULA, които блокират достъпа на обикновените хора до критичен софтуер и изискват членски номер в Международната асоциация на сциентолозите, за да се актуализира софтуерът на електронния измервателен уред.

Снимки: Unsplash

Виж още: Оценената на 450 милиарда долара легендарна картина на Леонардо да Винчи се превръща в NFT