Колко пъти ви се е случвало да бъдете заслепени от яркостта на дисплея на телефона си, докато се опитвате да го отключите в тъмнината? Това е проблем при почти всички любими телефони с Android и съществува открай време. Случва се, защото операционната система не взема предвид яркостта на околната среда, когато включвате екрана за първи път. Първоначално яркостта на дисплея се настройва на същото ниво, на което е била, преди да бъде заключен, а повторното калибриране се случва едва след като дисплеят е включен. Google може да сложи край на този проблем в бъдеща версия на Android.

В изходния код на Android 13 QPR2 Мишаал Рахман е забелязал, че Google работи върху използването на "сензора за яркост за определяне на първоначалната яркост на екрана". Това ще помогне да се гарантира, че телефонът взема предвид околната светлина, за да не бъде екранът прекалено ярък в тъмна среда.

Тази малка промяна в поведението на автоматичната яркост ще гарантира, че яркостта на дисплея на телефона няма да ви заслепи, след като преминете от ярко осветена в тъмна среда.

Автоматичната яркост отдавна е ахилесовата пета на Android. Въпреки че нещата не са толкова лоши, колкото преди, операционната система все още се обърква в предизвикателни ситуации. Тази промяна може да не изглежда като нещо голямо, но тя е едно от онези подобрения, които Android като зряла операционна система би трябвало вече да има.

Не е ясно дали Google ще внедри тази промяна в следващия Pixel Feature Drop или в Android 14, който се очаква да излезе някъде през третото тримесечие на тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Основни производители на Android смартфони създават съюз