NASA по-рано тази седмица пусна официално запитване за обществена поръчка, с което търси помощ от автомобилната индустрия при проектирането на нов луноход.

Въпреки че това не е съвсем характерно за NASA, смятаме, че времето на поръчката е интересно. В крайна сметка, ако има едно превозно средство, което крещи „Аз принадлежа на Луната“, това е анонсираният наскоро Tesla Cybertruck.

В случай че сте го пропуснали, този странно изглеждащ пикап всъщност е истинско нещо, което изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск очевидно е принудил екип от очевидно талантливи инженери да проектират и направят.

Cybertruck е електрическо превозно средство, което ускорява от нула до сто за около две секунди, има наистина силни прозорци (понякога) и изглежда като DMC DeLorean.

Въпросът е: някой мисли ли, че NASA ще даде поръчката на някоя компания, различна от Tesla? Сигурно има прецедент; Audi проектира един всъдеход и GM работи с NASA от години. Но тези дни Илон Мъск е популярната опция за NASA, тъй като неговата компания SpaceX продължава да играе нарастваща роля в бъдещите планове на агенцията.

NASA възнамерява да изпълни директивата на президента за връщане на хората на Луната до 2024 г. и ако това е така, тези хора ще се нуждаят от някакъв транспорт, ако искат да свършат каквато и да е работа на повърхността.

За целта правителството търси превозно средство, което е електрическо и способно да шофира автономно.

Виж още: Новото амплоа на Илон Мъск: певец. Пусна първи сингъл

Тагове: