На 30 март повреда в кабел от подводната мрежа на Западна Африка спря връзката с интернет на милиони хора. Според докладите проблемът е възникнал около бреговете на Мавритания. В резултат на това жителите на държавата не са имали връзка с интернет в рамките на 48 часа, а сериозни проблеми в свързаността са възникнали в поне 10 съседни държави.

Рядко такива повреди имат сериозен отзвук, но случаят е интересно напомняне за това, колко е уязвима мрежата в някои региони като Западна Африка. Липсата на инвестиции прави връзката в целия район много ненадеждна. Така, ако в основна част от мрежата възникне проблем, няма резервен вариант и връзката просто спира.

Това са проблеми, които могат да бъдат решени с летящия интернет доставчик на Facebook например. Компанията от години разработва и тества дронове, захранвани от слънчева енергия, които да предоставят интернет връзка на милиарди хора по света. Докато това е страхотна идея, в момента на практика са нужни повече кабели и свързващи точки. Това е нещо, което Нигерия има, но Мавритания - не.