В днешно време е почти невъзможно да попаднете на каквото и да е устройство, което да няма достъп до интернет. Разбира се, винаги има малки изключения. Съответно винаги има вероятност някой да се възползва от вашите данни по един или друг начин. Оказва се, че в YouTube видео на The PC Security Channel се сравнява количеството на събрани данни между чисто нов лаптоп с Windows 11 срещу нова инсталация на Windows XP.

 
Използвайки анализатора на мрежови протоколи Wireshark, потребителите на YouTube успяха да разкрият интересна, но не и изненадваща информация за това какъв вид телеметрия се изпраща от Windows 11. При стартиране, дори преди да бъде активирана интернет връзка, беше отчетено, че Windows 11 вече се е заел с изпращането на информация до Microsoft и сървъри на трети страни. Например информацията е била пренасочена към софтуерни сървъри (вероятно за актуализации, опресняване на антивирусна програма, за проверка за пробни версии и т.н.) и до маркетингови/рекламни мрежи. 
В ярък контраст единствената телеметрия, която 20-годишната 64-битова версия на Windows XP изпрати, беше тази до сървърите на Microsoft за проверка за актуализации на операционната система. 
Явно с течение на времето е направен сериозен преход: от нулеви изходящи данни до потоп, свързан с реклами, MSN, Bing и т.н. Разбира се, това количество информация е свързано с увеличените възможности и характеристики на съвременните операционни системи. В днешно време разчитаме на незабавни прогнози за времето, новини и най-новите корекции за сигурност.  
Въпреки това е редно да си зададем въпроса как всичко това се случва още от самото начало. Освен това ситуацията съвсем се заплита с времето: софтуер като ShutUp10 разкрива колко различни показатели събира Microsoft, докато използва компютър с Windows, включително информация за въвеждане, данни за ръкописен текст и рекламна информация. 
Добрата новина е, че за щастие има начини да контролирате и ограничавате данните, които вашият компютър изпраща. Услуги и приложения като Privatezilla и W10Privacy са специално проектирани, ако желаете да решите кои нежелани функции да бъдат деактивирани.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Опасен малуер може да се промъкне от търсачката на Google във вашия Мас