Изненадващо от Qualcomm обявиха своят нов чип по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.
Snapdragon 700 ще бъде позициониран при средния клас смартфони, но ще предлага функции като на флагман.

От компанията съобщават, че част от функциите на сериите Snapdragon 800 ще бъдат срещани и в по-бюджетния Snapdragon 700, като една от тях ще е два пъти по-бързото извършване на AI операции, спрямо познатата платформа при среден клас смартфони - Snapdragon 660. Новата система ще поддържа Qualcomm Spectra ISP, който отговаря за качествените снимки при голяма част от флагман устройствата в момента, както и за заснемане на видеоклипове в slow motion и HDR. 

По време на Световния мобилен конгрес стана ясно, че в основата на ZenFone 5 от ASUS също е заложено ядро за неврална обработка, като използваният в устройството чип е Snapdragon 636. Добре е да се знае, че по всяка вероятност ще има разлика в работата на невралните ядра при различните платформи, тъй като при Snapdragon 700 се разчита на multi-core AI система но е напредък, че виждаме все повече смартфони от среден клас да идват с възможност за извършване на AI операции. Най-осезаема разлика в употребата се забелязва при камерите, като те вече могат да различават различни обекти като кучета, котки, храна, хора, превозни средства и др. 

Освен с големи възможности Snapdragon 700 ще бъде и по-добре оптимизиран за работа, като се очаква да бъде до 30% по-икономичен при използването на батерията на смартфона. Той ще поддържа и Quick Charge 4+ стандрата, който позволява да заредите устройството си на 50% само за 15 минути. Комуникативни модули като LTE, Wi-Fi и Bluetooth 5 също ще бъдат поддържани.

От Qualcomm съобщават, че новата платформа вече се тества от някои клиенти на компанията и ще влязат в продажба през първата половина на годината. Тепърва очакваме повече информация за производителността на системата, но е сигурно, че тя ще направи средния клас устройства доста мощни.

 

Тагове: