През следващата година Qualcomm планира да пусне Snapdragon 8 Gen 4 за смартфони, като в него ще бъдат вградени първите потребителски ядра Oryon на компанията. Макар да очакваме, че тези процесори ще бъдат впечатляващи и вероятно ще се конкурират с чипсетите от серия А на Apple, един слух твърди, че трябва да обърнем внимание и на новия графичен процесор Adreno 830 в чипсета. Въпреки че не са предоставени подробности за спецификациите, ранен резултат от 3DMark Wife Life Extreme твърди, че графичният процесор от следващо поколение на Snapdragon 8 Gen 4 е с 10% по-бърз от M2 на Apple.

Макар че профилът Revegnus не е предоставил скрийншот от 3DMark Wild Life Extreme, той твърди, че Adreno 830 е постигнал резултат, който е с 10% по-висок от този, постигнат от M2 на Apple в същия тест. Припомняме, че има два варианта на M2, всеки от които разполага с различен брой графични процесори, като максималният брой на графичните ядра при конфигурацията от най-висок клас е 10. Твърди се, че Adreno 830 е постигнал 7200 точки, което съответства на 10-процентната разлика в производителността на M2, разполагащ с 8-ядрен графичен процесор.

Целта на 3DMark Wild Life Extreme е да доведе чипсетите за смартфони и таблети до границите на техните термични възможности, да тества нивата им на ефективност и да покаже как се справят с продължителни натоварвания за определен период от време. Като се има предвид, че според слуховете и Snapdragon 8 Gen 4, и Dimensity 9400, които ще бъдат пуснати на пазара през следващата година, ще се произвеждат масово по 3nm процес на TSMC, очакваме подобрена енергийна ефективност в сравнение със Snapdragon 8 Gen 3 и предстоящия Dimensity 9300.

Резултатите, получени от Adreno 830, са първите, на които се натъкнахме, така че инженерните образци вероятно са тествани в контролирана среда, където чипсетът трябва да работи с малко или никакви ограничители на мощността или компактни мобилни корпуси, които да ги ограничават, което позволява на тези чипове да разгърнат агресивно мускулите си. Въпреки това ще бъде съвсем нова тактика, когато Snapdragon 8 Gen 4 се намира в няколко флагмански смартфона с Android през следващата година и се тества в различни климатични условия с високи нива на влажност.

Източникът предостави и някои резултати в Geekbench 5 за едноядрени и многоядрени процесори на SoC 2024 на Qualcomm и макар че и те са впечатляващи, препоръчваме да се отнасяте към цялата тази информация с известно недоверие. В края на краищата е твърде рано да се приемат сериозно тези твърдения, особено когато първата вълна от телефони, задвижвани от Snapdragon 8 Gen 3, все още не е достигнала пазара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Телефоните Samsung Galaxy скоро могат да получат гейминг мощ на ниво компютър

 

Тагове: