Добре, очакваме новата технология QD-OLED от доста време и се оказва, че Sony вече са готови, след като най-накрая видяхме премиерата ѝ по време на CES 2022. Но защо това е толкова паметно събитие? QD-OLED не е само нова абревиатура - то отразява великолепието на телевизионните технологии, тъй като слива впечатляващи цвят и яркост на квантовите точки с перфектното черно и безкраен контраст, предлагани от OLED. На теория такъв телевизор трябва да е способен на изключителна яркост - нещо, което обикновено свързваме с QLED и в същото време поддържа мастиленочерното и цветната точност на OLED. Едновременно с това трябва да не е орисан с проблемите на не-OLED телевизорите като например така познатите ни ефекти halo или blooming. И според Sony серията Master A95K ще изпълни всички тези изисквания, защото QD-OLED панелът му „увеличава яркостта на цветовете с до 200% в сравнение с конвенционалните телевизори“. Явно акцентът пада отново върху цветовете, защото A95K разполага с нова версия на технологията на Sony Triluminos, наречена XR Triluminos Max, която би трябвало да „предоставя най-широката ни цветова палитра и възпроизвежда естествено красиви нюанси“.

Виждаме в действие и водещия чипсет на Sony Cognitive Processor XR, който използва AI за предоставяне на по-реалистични изображения. Освен това и тук е интегрирана версия на новата камера на Sony BraviaCam, която запазва поверителността, но и предлага много нови функции като например жестове за управление на телевизора, чатове през приложенията и дори възможността за оптимизиране на звука и картината, сканирайки стаята и идентифицирайки къде точно са зрителите спрямо телевизора. Ако пък ви улови, че не гледате - яркостта на екрана ще бъде намалена с цел пестене на енергия.

Разбира се, не може и без HDMI 2.1, което позволява пълна честотна лента от 48 Gbps, 4K при 120 Hz, автоматичен режим с ниска латентност (ALLM) и променлива честота на опресняване (VRR). Както знаем, VRR е изключително важно за геймърите, но не са пропуснати и останалите специфични функции като автоматично HDR тонално картографиране и автоматичен режим на картината. Звукът е поверен на Acoustic Surface Audio+, като заедно с това се завръща функцията за синхронизиране на централния канал на Sony. Поработено е и върху самия дизайн, като различните позиции на стойката позволяват долепянето на телевизора към стената, без реално да има нужда да бъде монтиран. Технологичният гигант подчертава и ангажираността си към околната среда, като представя Sorplas - материал, базиран на рециклирана пластмаса, който намалява общата употреба на оригиналната пластмаса „до 60%, което се равнява на приблизително 140 000 000 компактдиска“.

Снимки: Sony

Виж още: Как да изберем подходящия телевизор през 2022 година?