Платеният семеен план на Spotify позволява на до 6 души да използват стрийминг платформата за 15 долара на месец.  Има само една уловка – всичките шестима трябва да живеят на един и същ адрес и ако мислите, че може да излъжете Spotify, не сте познали.

Наскоро компанията обнови условията за семейния абонамент, оставяйки си вратичка периодично да проверява отново домашния ви адрес, за да потвърди, че все още отговаряте на изискванията.

На практика това означава, че Spotify във всеки момент може да извлече геолокационни данни от потребителите на семейния план, за да провери дали живеете на същия адрес като останалите. Ако установи, че това не е така, компанията незабавно ще спре или замрази плана ви. 

Онези потребители, на които новата вратичка на Spotify в условията не допада, имат 30 дни, за да се откажат от абонамента.

Припомняме, че Spotify още миналата година започна да тества проследяване на локацията на потребителите, използвайки точни GPS координати, но тогава пилотната програма  беше спряна след множество оплаквания. С над 100 милиона абонати Spotify е най-голямата музикална стрийминг услуга в света, но не е единствената опция. Както Apple Music, така и Google Play Music предлагат сходни планове и цени, но нито един не изисква локационни данни.

Виж още: Стрийминг платформата Tidal вече официално е у нас