Почитателите на ретро музиката ще се зарадват от новината, че продажбите на плочи скоро ще започнат да генерират по-високи годишни приходи от продажбите на компактдискове. Това ще се случи за пръв път от 1986 г. насам, съобщава музикалният авторитет Rolling Stonе.

1986 г.? Да, същата тази 1986 г., когато сред най-продаваните албуми бяха True Blue на Мадона, Slippery When Wet на Бон Джови и саундтрака на Top Gun. Дъхът ни наистина спира.

Не само че последните години продажбите на плочи непрестанно растат, но по данни на Звукозаписната асоциация на Америка продажбите на CD-та вървят надолу. Оптичните носители все още изпреварват плочите, но с малко и разликата се стопява. За първите шест месеца на 2019 г. са продадени  8.6 милиона плочи, донесли 224 милиона долара. За същото време са продадени 18.6 милиона диска на стойност 247 милиона долара. По данни на RIAA продажбите на CD-та падат три пъти по-бързо, отколкото растат тези на плочите.

Само защото плочите могат да изпреварят дисковете не означава, че почитателите на хубавата музика са готови да сменят своите iTunes акаунти за грамофони. Стриймингът си остава най-популярният начин за слушане на музика и за януари – юни 2019 г. е изкарал 4.3 милиарда долара.

Виж още: Стриймингът на музика доминира, но колко плаща Spotify на прослушване?

Тагове: