Все още е рано да говорим за края на механичните твърди дискове (HDD), но пейзажът определено се променя. SSD дисковете са по-бързи, те нямат движещи се части, за които да се притеснявате, и цената им падна доста през последното десетилетие. Не е чудно, че на пазара за лаптопи твърдите дискове са пред изчезване, поне в Западна Европа.

Това е според данни на Context, фирма за пазарни проучвания, която казва, че над 93 процента от новите лаптопи, продадени през четвъртото тримесечие в Западна Европа, са имали SSD като основен компонент за съхранение. Само две години преди това SSD бяха налични в две трети от лаптопите (66.7%).

Това трябваше да се случи, тъй като цените на SSD продължиха да стават все по-благоприятни. Контекстът обаче посочва и други фактори, довели до изоставянето на твърдия диск.

„Резкият спад на цената на гигабайт, наблюдаван през 2019 г., е основният двигател за ускоряване на възприемането на SSD, тъй като дава възможност на продавачите да продават SSD конфигурации на конкурентни цени“, заявява Гурван Майер, анализатор на Context. „Междувременно услугите за онлайн съхранение стават все по-евтини, а използването на стрийминг онлайн услуги е по-често срещано, така че има по-малка нужда от локално съхранение с голям капацитет.“

Не е ясно колко лаптопи в Западна Европа все още включват HDD като вторично устройство за съхранение, наред с SSD за основните задължения за съхранение. Така или иначе предимствата на SSD съхранението се харесват на купувачите на лаптопи в Западна Европа, които желаят да плащат повече на гигабайт, отколкото това, което биха могли да получат с HDD.

Виж още: Ето кои са големите трудности, които среща Sony с PlayStation 5