От години Windows предлага инструмент за криптиране, наречен BitLocker. При използването му въпросният „вярва“ на всяко SSD, което твърди, че предлага собствено хардуерно базирано криптиране.

Това обаче вече не е валидно от ъпдейта на Windows 10 с пореден номер KB4516071. Последният се предлага от 24 септември и на практика „не вижда“ в нито едно SSD възможност за криптиране от негова страна.

Прочети още: Вижте как е изглеждал Twitter през 2006 годината (СНИМКИ)

За тези промени научаваме от Twitter потребителя SwiftOnSecurity. През ноември 2018 година същият разкри пролука при сигурността, която се характеризира с възможност хакери да използват пароли, заложени от производителите на конкретни самокриптиращи се дискове. С думи прости това означава, че потребители, които са си закупили конкретно (да се чете по-скъпо) SSD с идеята да запазят на сигурно място своята информация, са могли да инвестират и в SSD, което не предлага хардуерно криптиране.

По идея бонусът на BitLocker е, че оставяйки криптирането в ръцете на конкретен диск, се освобождава CPU ресурс, който спомага за увеличаване на производителността на съответната машина. Очевидно обаче Microsoft вече няма вяра в отделните SSD производители да запазят потребителите на Windows 10 защитени.

Тагове: