Стандартните модели iPhone 15 на Apple няма да бъдат оборудвани с LPTO дисплей, което предполага, че устройствата ще продължат да не поддържат ProMotion и опция за винаги включен дисплей, каквато имат Pro моделите на Apple.

Миналогодишните модели iPhone 14 Pro и Pro Max използваха актуализирана подсветка на дисплея с ниска консумация на енергия, която поддържа честота на опресняване ProMotion, варираща от 1 Hz до 120 Hz. Честотата на опресняване на дисплея се адаптира към това, което се случва на екрана, като по-ниските честоти се използват за статично съдържание, а по-високите са запазени за движение, като например игри и видео за по-плавно и по-чувствително изживяване.

Според източник от индустрията, цитиран от акаунта за агрегиране на новини yeux1122 в корейския блог Naver, както и миналата година само Pro моделите от серията iPhone 15 ще бъдат оборудвани с LPTO панели, необходими за ProMotion, което показва, че функцията ще остане ексклузивна за моделите от по-висок клас на Apple. От машинно преведената публикация в блога научаваме:

"Твърди се, че Apple вече е направила постъпки за доставка на дисплейни панели за серията iPhone 15 на местни компании и скоро ще финализира подробностите и ще се подготви за масово производство. Това, което се потвърждава тук, е, че само Pro серията ще има спецификация, която поддържа LTPO 120 честота на опресняване, като основният обикновен Plus модел няма да я има в параметрите си."

Ако твърдението е вярно, за съжаление това означава, че опцията за винаги включен дисплей също ще остане ексклузивна функция за Pro, тъй като именно възможността за честота на опресняване от 1 Hz на актуализираните LPTO панели позволява на неработещия екран за заключване да остане видим, без това да се отрази значително на батерията.

Източникът от блога Naver потвърждава мнението на уважавания анализатор на дисплеи Рос Янг, който през септември 2022 г. заяви, че макар да очаква Dynamic Island да се появи във всички модели iPhone 15, ограниченията в мащаба на производството вероятно ще забранят на Apple да въведе LPTO панели в цялата серия iPhone 15.

Според Минг-Чи Куо базираният в Китай доставчик на Apple BOE, който е спечелил поръчки за iPhone 15 и iPhone 15 Plus, няма да има производствен капацитет за масови доставки на LTPO дисплеи за iPhone от висок клас най-рано до 2024 г.

Според един от докладите всички модели iPhone 15 ще бъдат оборудвани с по-енергоефективен чип за драйвери на OLED дисплеи, произведен по 28nm процес, в сравнение с 40nm за сегашните модели. Основното предимство на 28nm чипа ще бъде намалената консумация на енергия, което може да допринесе за по-дълъг живот на батерията на моделите iPhone 15.

Снимка: Unsplash

Виж още: Коя е най-забавната функция на iMessage?

 

Тагове: