Китай избра астронавтите, които тази година ще извършат два полета с екипаж до космическата станция "Тянгун".

По-късно тази година Китай ще изпрати два екипажа до вече напълно функциониращата станция "Тянгун", които ще прекарат шест месеца в орбита, за да провеждат научни експерименти и да поддържат космическата станция.

Избрани са два тричленни екипажа за мисията "Шънджоу 16", която ще стартира през май, както и за следващата мисия "Шънджоу 17", която ще стартира шест месеца по-късно. Мисиите ще стартират с ракети Long March 2F от Джукуан в пустинята Гоби.

За всяка мисия е избран и резервен екипаж, който ще бъде готов да заеме място в основния екипаж, ако се наложи.

"Преди началото на мисията за космически полет ще изберем астронавтите година или година и половина предварително, включително астронавтите, които ще изпълняват мисията, и резервния екипаж", казва Ян Ливей, заместник главен конструктор на китайската програма за космически полети, пред китайската телевизия CCTV.

"Сега на практика сме извършили подбор на астронавти за две мисии заедно и ще изберем резервен екипаж", добавя Ян, който е и първият китайски астронавт в Космоса.

Преди това Китайската агенция за пилотирани космически полети (CMSA) изпращаше резервен екипаж за дадена мисия в Космоса при следващия полет. Това изглежда се е променило и вероятно отразява промените, необходими за приспособяване към изстрелването на мисии с екипаж на всеки шест месеца.

Преди това Китай имаше разлика от почти пет години между мисията "Шънджоу 11" от 2016 г. и "Шънджоу 12", която отбеляза първото посещение на основния модул на станцията "Тянгун" още през 2021 г.

Едно нещо, което не се е променило, е, че Китай държи самоличността на астронавтите в тайна непосредствено до изстрелването. Обикновено CMSA, която е под надзора на Народноосвободителната армия, разкрива екипажа само чрез пресконференция ден преди изстрелването.

Китай набра трета партида нови астронавти още през 2020 г. Осемнадесетте души - 17 мъже и една жена - вече трябва да са завършили основното обучение и биха могли да получат право да летят през 2023 г. Тяхната самоличност все още не е известна.

През октомври CMSA започна набирането на четвърти набор астронавти. "Първата ни партида избрани астронавти първоначално бяха пилоти от военновъздушните сили, а сега нашите астронавти идват от колежи, университети, изследователски институти, инженерни факултети и Китайската академия на науките. За подбор могат да кандидатстват хора от всички сфери на живота", пояснява Ян.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл