От перспективата на 2019 г. е лесно да кажем, че компютрите са кошмар за личното ни пространство. Нашият свят е толкова свързан, че за корпорациите, правителствата и хакерите е много лесно да открият почти всичко за обикновения гражданин. Но през 1981 г. нещата са били съвсем различни.

Именно тогава покойният съосновател на Apple Стив Джобс дава интересно интервю за АВС News, в което уверява американците, че личните им данни няма да бъдат застрашени, ако усъвършенстват компютърната си грамотност.

Предаването е с водещ Тед Копел, с продължителност 12 минути и дава уникална панорама към живота в онзи повратен за човечеството момент. Поводът е компютърна авария на космодрума Кейп Канаверал, след което дискусията отива в посока навлизането на компютрите в живота на хората.

Джобс обаче е готов да успокои всички с твърдението, че компютрите всъщност ще освободят човечеството, за да можем да търсим по-творческа реализация. Джобс дори ги нарича „колелото на XXI век“ и ги определя като „демократични“, за да разсее притесненията за държавен шпионаж.  

„Най-добрата защита срещу евентуални проблеми е обществото да стане компютърно грамотно. Днес в един на всеки хиляда американски домове има компютър и до пет години това съотношение ще стане един на десет. В крайна сметка във всеки дом ще има компютър. Обществото премина от пътническия влак до колата и така компютрите също ще станат достъпни и мултифункционални за отделния потребител.“

Виж още: Лъскавите iPad и MacBook с Mini-LED екрани идват скоро

Тагове: