Apple Inc. и Walt Disney Co. можеха да се слеят, ако Стив Джобс не беше починал, смята главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър.

Vanity Fair в сряда публикува откъс от предстоящата автобиография на Айгър, в която подробно описва близките си отношения с Джобс, който почина от рак през 2011 г. Именно тази връзка помогна да се проправи път към закупуването през 2006 г. на Disney в сделка за 7,4 милиарда долара на другата компания на Джобс, Pixar Animation.

Въпросната сделка - която междувременно имаше много критици - спаси и двете компании, пише Айгър, като предоставя на Pixar значително повече ресурси и зарежда с енергия анимационното подразделение на Disney.

Айгър разкрива, че Джобс оценява смелостта и дори му дава да хвърли кратък поглед към новия iPod на Apple, преди да бъде обявен, след като един ден Айгър споменава на Джобс идеята за „iTunes платформа за телевизионни предавания“ - идея, над която Джобс тайно е работел.

Айгър разкрива още, че Джобс е ходатайствал за него пред изпълнителния директор на Marvel Studios по време на ключов момент в преговорите за придобиване през 2009 г., което е спомогнало за изглаждането на тази сделка, която подобно на Pixar впоследствие се оказа доходоносна за Disney.

Анализаторите спекулират за сливането на Apple с Disney от години, въпреки че размерът на компаниите може да направи сделка несъстоятелна, особено след като правителството на САЩ засилва регулаторния контрол на най-големите технологични компании. Apple има пазарна капитализация от над 1 трилион долара. Пазарната оценка на Disney е 246 милиарда долара със стойност на предприятието над 300 милиарда долара.

Придобиването на Disney сега би било най-голямата сделка за всички времена.

Виж още: Новите Mate 30 и Mate 30 Pro – ще успее ли Huawei да продължи напред без Google?

 

Тагове: