Европейският съд в Люксембург издаде решение, което засяга уебсайтовете, използващи плъгина на Like бутона на Facebook. Според него сайтовете трябва да получат съгласието на посетителите, преди плъгинът да снеме и да изпрати данните им до Facebook, независимо дали щракват или не върху бутона Like. Алтернативно, сайтовете ще трябва да докажат, че има законна причина за събиране на данни и предаването им във Facebook.

Решението идва, след като германска организация на потребителите заведе дело срещу немската онлайн модна търговска верига Fashion ID за нарушаване на правилата за защита на личните данни чрез използването на бутона на Facebook на своя уебсайт.

Впоследствие германски окръжен съд препрати случая към Съда на Европейските общности и поиска от него насоки по редица въпроси.

„Последицата от вграждането на този бутон изглежда е, че когато потребител посети уебсайта на Fashion ID, личните му данни се предават на Facebook Ирландия“, твърди Съдът. „Изглежда, че това предаване става, без този посетител да е наясно с това и независимо от това, дали той или тя е член на социалната мрежа Facebook, или е натиснал бутона Like.“

Сайтовете споделят отговорност с Facebook за снети и предадени по този начин данни. Те обаче не носят отговорност за това, което Facebook прави след това с данните.

В резултат на решението на Facebook може да се наложи да пренастрои как работи бутонът Like. Може да започнете да виждате повече сайтове да поискат изрично разрешение за предаване на вашите данни чрез бутона, подобно на начина, по който те искат да потвърдите предпочитанията си за бисквитките сега.

„Ние внимателно преглеждаме решението на съда и ще работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да гарантираме, че те могат да продължат да се възползват от нашите социални приставки и други бизнес инструменти при пълно съответствие със закона“, заяви генералният адвокат на Facebook Джак Гилбърт.

Виж още: Измами с криптовалутата на Facebook заляха мрежата