Според популярния източник Digital Chat Station Xiaomi планира да започне масово производство на 300W технология за свръхбързо зареждане, която може да зареди напълно един смартфон само за пет минути. Компанията наскоро показа модифицирана версия на Redmi Note 12 Pro+, която постигна това, и изглежда, че технологията ще бъде приложена в масово произвеждани модели в близко бъдеще.

Модифицираната версия на Redmi Note 12 Pro+ зарежда батерията си с капацитет 4100 mAh до почти 50% само за две минути и се зарежда напълно само за пет минути, като използва технологията за супербързо зареждане с мощност 300 W. Технологията постига пикова мощност от 290 W, което е близо до нивото от 300 W.

Технологията за супербързо зареждане Redmi 300W е резултат от иновативен дизайн и нови материали - от зарядното устройство, през архитектурата за зареждане на телефона до батерията. Зарядното устройство използва интегрирано GaN (галиев нитрид) решение от четвърто поколение, което запазва същия размер като предишното 210W зарядно устройство на Xiaomi, но с 43% по-голяма мощност, постигайки плътност на мощността от 2.31 W/cm³.

Архитектурата за зареждане включва персонализиран чип с максимална ефективност на преобразуване от 98%. Това решава проблема с нагряването във входния път на зареждането и намалява повишаването на температурата на зареждане от източника. Механизмът позволява да се избегне ефективно концентрирано генериране на топлина, което прави възможно поддържане на пикова мощност за повече от 2 минути.

Технологията за свръхбързо зареждане на Redmi 300W е технологичен пробив и може да промени начина, по който използваме смартфоните. С възможността за пълно зареждане на смартфон само за пет минути потребителите вече няма да се притесняват, че батерията им ще свърши, докато са в движение. Тази технология би могла да има значение и за други устройства като лаптопи и електрически превозни средства.

Засега не е известна датата на пускане на пазара и кой конкретен модел ще разполага с тази функция, но след успешната демонстрация на модифицирания Redmi Note 12 Pro+ е само въпрос на време да видим тази технология в масово производство.

Снимка: Unsplash

Виж още: Основни производители на Android смартфони създават съюз