Човекът, известен като Бащата на Android, отново е в полезрението на обществеността с ново бизнес начинание. Този път бизнесът му ще бъде фокусиран върху „услуги за наблюдение“ за дома.

Бившият изпълнителен директор на Google Анди Рубин има нов стартъп, базиран в Пало Алто, Калифорния, наречен Simple Things, съобщава The ​​Information. Твърди се, че тази нова компания разработва софтуер за наблюдение на сигурността за редица продукти като камери, сензори, детектори за движение и хардуер.

Рубин е човекът, прекарал девет години в работа върху операционната система Android по време на престоя си в Google. Може също да го помните като един от противоречивите бивши ръководители на технологичния гигант, на които бяха платени милиони долари след обвинения в неправомерно поведение, което доведе до протести в цялата компания през 2018 г.

По-конкретно Рубин напусна Google през 2014 г., след като беше открито, че е имал неподходящи отношения с подчинена. Едва през 2018 г., след като The New York Times публикува доклад за скрити плащания към Рубин за 90 милиона долара, хората разбраха до каква степен Google защитава Рубин.

 

Оттогава Рубин стартира няколко компании. Преди Simple Things той се опита да изгради компания за смартфони, известна като Essential. Той успя да събере 300 милиона долара финансиране от организации като Tencent и Redpoint Ventures, преди окончателно да затвори през 2020 г. Някои от служителите на Essential продължиха, като създадоха нова телефонна компания, наречена OSOM, която в момента планира да пусне нов телефон в партньорство със Solana Mobile.

Малко след затварянето на Essential, Рубин регистрира Simple Things и привлече редица бивши служители на Essential и OSOM, припомня The ​​Information.

Инвестицията на Анди Рубин в сигурността на дома е навременна, тъй като технологични компании като Google и Amazon започват да се интересуват все повече от пространството между домашните стени. Дори Roku се намеси със собствените си камери за домашна сигурност. Възможно е Simple Things този път да намери някои компании, които се интересуват да правят бизнес с тях.

Снимка: Unsplash

Виж още: Потребителите на Android вече могат да реагират с емотикони на съобщения, изпратени от iPhone