В току-що обявеното състезание с електрически автомобили Electric GT World Series ще участват само седани Tesla. Надпреварата е организирана от компанията Electric GT Holdings, а първият старт може да се осъществи най-скоро през 2017 г.

В Electric GT World Series ще участват десет отбора, всеки снабден с почти производствени версии на преустановените Tesla Model S P85+. Техническият директор на Electric GT World Series Агустин Пайа коментира за Transport Evolved, че ще бъдат направени много малки промени в колите. "Ще направим само малки промени в Model S P85+ като подобрена спирачна система и аеродинамика за по-добро сцепление. Също така ще подсилим окачването, ще подобрим охлаждането на спирачките, ще пипнем кормилната уредба, както и ще намалим общото тегло", казва Пайа.

Model S P85 + генерира 310 киловата мощност и 443 Нм въртящ момент, а задвижването е само на задните колела. Пайа каза, че в Electric GT Holdings са избрали задното задвижване вместо 4х4, защото задвижването на задните колела е по-лесно за поддръжка. Батериите, които дават живот на P85+, са с капацитет 85 кВтч. Те осигуряват около 400 километра пробег, но в състезателни условия този пробег със сигурност ще намалее драстично.

Автомобилите Tesla ще позволят на Electric GT World Series да се конкурира с по-известната Формула E. Формула Е има само 15 състезания, но вече показа, че хората по света се интересуват от идеята за изцяло електрически моторните спортове.

Electric GT World Series ще изведе идеята с една стъпка напред, тъй като състезанието е фокусирано върху автомобили, с които потребителите са много по-добре запознати. И докато за начало ще виждаме само Tesla, в бъдеще ще бъдат добавяни и други изцяло електрически серийни автомобили.

 

Прочетете и това: Отбори от Формула 1 започнаха тестови обиколки с частично защитен кокпит 

Тагове: