По време на реч на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, държавният министър за изкуствения интелект на Обединените арабски емирства Омар Султан Ал Олама предупреди, че извършването на сериозни престъпления, включително „убийство“, трябва да бъде обявено за незаконно в метавселената.

„Ако ви изпратя съобщение в WhatsApp, това е съобщение, нали?“, казва Ал Олама, цитиран от CNBC. „Може да ви тормози, но до голяма степен няма да създаде спомени и да имате посттравматичен стрес от него.“

„Но ако вляза в метавселената и това е реалистичен свят, за който говорим в бъдещето, и всъщност те убия, ти вече го виждаш“, добавя той. „Това всъщност ви отвежда до определена крайност. Някакви ограничения трябва да бъдат наложени по целия свят, защото всички са съгласни, че някои неща са неприемливи.“

Макар че има смисъл да се забрани особено отвратително съдържание, като например изображения на сексуално насилие над деца, във виртуалния свят нещата стават малко по-мътни, когато става въпрос за виртуално „убийство“: аргумент, който със сигурност разтяга определението на думата.

Едно е да застреляш враг в шутър от първо лице, но съвсем различно е да тормозиш някого или да разпространяваш незаконно съдържание. С други думи трудно е да се очертае какво представлява престъпността във виртуален свят - особено този, който все още не съществува. Това е въпрос, с който учените се борят от години. След това възниква и въпросът, кой може да взема решенията за това, какво трябва да се счита за забранено в метавселената.

Ал Олама се обърна към агенцията на ООН за информационни и комуникационни технологии - Международния съюз по далекосъобщения, - за да предложи международни стандарти за безопасност. Разбира се, да имаш независим международен орган, който да отговаря за обща политика към метавселената, може да има някакъв смисъл. Както вече показа пейзажът на социалните медии, това, че онлайн пространствата се самоуправляват, оставя значителни пропуски в техните усилия за модериране и позволява много тормоз и злонамерени действия над цели общности.

Но наистина ли искаме ООН да реши кои действия са разрешени във VR?

Ал Олама предлага да имаме виртуална полиция, способна „агресивно“ да налага правила. Това е деликатен проблем, като се има предвид, че всяка мащабна метавселена би надхвърлила границите на безброй юрисдикции, което прави подобни операции юридически и логистично изключително трудни.

Въпреки оптимизма на технологичните лидери и похарчените милиарди долари метавселената, както я описва поне Ал Олама, все още е далеч от превръщането в реалност. Дори не знаем дали една световна, обединена метавселена някога ще се наложи, особено като се има предвид значителният интерес от няколко вече конкуриращи се технологични играчи.

Снимка: Unsplash

Виж ощеТехнологията за разчитане на емоции на Zoom плаши експерти и потребители