Xiaomi наскоро пусна серията Xiaomi 14 в Китай и това вероятно ще бъде претендент за един от най-добрите телефони на 2024 г. (когато се появи и на останалите пазари). Телефоните се доставят и с така наречения HyperOS UX скин, който замества MIUI. Онлайн доклади обаче сочат, че известно време компанията напълно е забранявала на потребителите да отключват буутлоудърите на своите телефони с HyperOS и MIUI. Ограничението е било частично премахнато за потребителите на MIUI, като се е позовало на поддръжката на сървъра, но потребителите на HyperOS не са могли да отключат буутлоудъра до днес.

Сега Xiaomi е потвърдила пред сайта Android Authority, че отключването на буутлоудъра наистина ще бъде деактивирано по подразбиране на смартфоните с HyperOS. Компанията разкри позицията си в имейл отговор на въпроси на Android Authority:

"За да се защити сигурността на устройството, да се избегне изтичане на данни и да се осигури на потребителите по-сигурно и стабилно потребителско изживяване, отключването на буутлоудъра ще бъде деактивирано по подразбиране в Xiaomi HyperOS".

Вместо това Xiaomi ни казва, че ще трябва да поискате разрешение за отключване на буутлоудъра на устройството чрез форума на общността.

Отключването на буутлоудъра винаги е било деактивирано и в MIUI по подразбиране. Потребителите трябваше да кандидатстват за разрешение за отключване на буутлоудъра. Можете да отключите буутлоудъра само когато е изминало определено време от подаването на заявлението, а около процеса има и други ограничения.

HyperOS ще пренесе поне някои от тези ограничения, но изглежда, че Xiaomi е добавила още няколко от тях към процеса. Компанията публикува нови изисквания за процеса на отключване на буутлоудъра в Китай.

Според тях потребителите в Китай ще трябва да достигнат "пето ниво" във форумите на компанията, за да отключат буутлоудъра на устройствата с HyperOS. Изтекли скрийншоти сочат също, че разрешенията са обвързани с времето, както и че се налага ограничение от три отключени устройства на година.

От Xiaomi потвърдиха, че горепосочените ограничения са приложими само за китайската версия на HyperOS. Тя повтори, че глобалните потребители трябва да изчакат съобщение във форума на компанията за повече подробности.

Този рестриктивен подход към отключването на буутлоудъра все пак се различава от този на няколко други марки смартфони. Например телефоните Google Pixel и OnePlus позволяват да отключите техния буутлоудър, като посетите обикновено скритото меню с опции за разработчици и изпълните няколко команди.

Снимка: Unsplash

Виж още: Xiaomi 14 Ultra ще дебютира като мощно решение за мобилна фотография