По-рано тази година ЕС официално прие закон, който изисква от производителите да използват общо решение за зарядно устройство за всички приложими продукти. Това задвижи колелата за това, което мнозина винаги са искали: iPhone, който няма Lightning порт.

Сега ЕС най-накрая определи конкретна дата за влизане в сила на този закон: 28 декември 2024 г. Всяко устройство, създадено след тази дата, което иска да се продава в Европа, ще трябва да използва стандарта USB-C. Дните на Apple, интегриращ USB-C порт в своя iPhone, са пред нас.

Въпреки това напълно очакваме Apple вече да има iPhone с USB-C на рафтовете на магазините преди 2024 г. Серията iPhone 15 - която очакваме да се появи през септември 2023 г. - вероятно ще бъде първата без Lightning портове. До края на 2024 г. вероятно ще имаме и серията iPhone 16 и може би дори нов iPhone SE с USB-C портове.

Независимо от това, ако по някаква странна причина Apple искаше да задържи още повече елиминирането на Lightning, ще трябва да направи промяната не по-късно от декември 2024 г.

ЕС се надява този закон да принуди производителите да бъдат по-екологични. Ако всяко устройство използва един и същ конектор, това ще елиминира милиони тонове отпадъци, тъй като хората няма да трябва да изоставят кабелните аксесоари, когато вървят с устройствата. Разбира се, ще отнеме години, докато iPhone-ите, базирани на Lightning, изчезнат напълно, но трябваше да започнем отнякъде.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google захапа Apple: SMS-ите им са като от 90-те!