Дори и без използването на прословутата си автопилотна функция колите на Tesla се оказват способни да спасят човешки живот.

Пример - този YouTube клип от миналата седмица, който показва т.нар. Automatic Emergency Braking system (AEB) в действие. Една от нейните задачи е именно да предотвратява опасни удари, които водачът по-трудно може да избегне сам.

Автопилотът не е включен, но колата успешно използва няколко сензора и радар, за да установи надвисналата опасност от инцидент, след което алармира шофьора и активира спирачките. Благодарение на ранното засичане на проблема и включване на спирачната система, както и на леко отбиване надясно от водача Model X успява да избегне както удар, така и да запази живота на пътниците си.

Независимо какво мислите за автономното шофиране, няма спор, че функции като тези помагат за безопасността на всички участници в движението, дори когато водачът упражнява контрол над автомобила, завършва The Next Web. Системата за автоматично спиране не е ексклузивна за Tesla и сме на мнение, че подобни системи са жизненоважни за всеки автомобил.



Виж още: Без паника - просто робот шофира Volvo S90

Тагове: