Случаят, който Billboard описа като възможно най-голямата измама с музикални авторски възнаграждения, ще остане като пример за поколенията. Хосе Теран получи "значителна присъда" заради "алчността и огромните усилия", които измамата на Теран е предприела в продължение на пет години, за да претендира с измама за права върху 50 000 песни. В бележката за присъдата прокурорът на окръг Аризона Гари Рестайно посочва, че измамата е насочила 23 млн. долара приходи от авторски възнаграждения от предимно латиноамерикански изпълнители към банковите сметки на Теран и неговите съучастници. Теран "е получил повече от 6 млн. долара лична печалба" и е продължил да прибира 190 000 долара откраднати авторски възнаграждения - които е скрил от длъжностни лица - дори след като е бил обвинен в измама. Отчасти поради това Теран се счита за "високорисков извършител на повторно престъпление", пише Рестайно. Според Рестайно присъдата е необходима не само за да възпре Теран от бъдещи измами - тъй като той планира да остане в музикалния бизнес и потенциално може да си възвърне достъпа до по-нататъшно манипулиране на системата на YouTube за наблюдение на авторските възнаграждения. Тя е от решаващо значение и за възпиране на хората като цяло да извършват подобни измами, тъй като те могат да повярват, че "всяко потенциално наказание си заслужава изплащането". Трябва да се отбележи, че присъдата на Теран е в долния край на препоръчителния диапазон на насоките за осъждане, но че е уместно да се отговори на опасенията на правителството, че присъдата му "отразява сериозността на престъплението и възпира бъдещо поведение". Правителството на САЩ поиска изслушване за възстановяване, за да определи каква сума трябва да бъде възстановена на жертвите. В доклада за произнасяне на присъдата е определена сума за възстановяване в размер на 1.4 млн. долара, но правителството се опитва да установи връзка с жертвите. Тъй като много от тях пребивават извън САЩ, правителството се опитва да разшири обхвата на обществената си дейност и да преведе уведомлението си на испански език, за да събере повече информация. 

Billboard съобщава, че през април 2022 г. Батиста е сключил споразумение за признаване на вина, като е разкрил "ключови прозрения" за начина, по който е работила измамата, докато Теран се е опитал да се бори с обвиненията, като първоначално е пледирал невинен. 
 От 2017 г. Батиста и Теран създават звукозаписна компания, известна като MediaMuv, за да изземат незаслужени авторски възнаграждения, като претендират за собственост върху песни в YouTube. Според съобщението за присъдата те са направили това, като са наели цели осем служители и са търсили в YouTube "записани песни, които не са били активно монетизирани". 
След като са знаели кои песни са уязвими, MediaMuv са манипулирали системата на YouTube, която плаща на притежателите на музикални права. 
YouTube използва система за управление на съдържанието и инструмент за идентификация на съдържанието, за да помогне на притежателите на права да идентифицират и събират възнаграждения за звукозаписи. Според Billboard много изпълнители и техните екипи нямат достъп до тези инструменти и вместо това наемат трети страни, които да следят авторските им права и плащанията на авторски възнаграждения. Поради начина, по който функционира системата на YouTube, се появяват групи за управление на права, които са мотивирани да получат част от всички тези авторски възнаграждения. 
 Сред тези групи за управление на права е AdRev, с която MediaMuv си партнира, за да култивира "многопластова фасада" и да придаде на откраднатата си библиотека от 50 000 песни "по-голям ореол на достоверност". 
Измамата на MediaMuv не е уникална. Измамниците от YouTube обикновено претендират за малък процент от авторските възнаграждения на песните, надявайки се да останат незабелязани, като се насочват към песни с множество притежатели на права, които вероятно не са наясно колко авторски възнаграждения се събират. MediaMuv обаче е "по-нагъл", съобщава Billboard, като "често" претендира за "100 процента от авторските възнаграждения за мастър записи или издаване". 
Чрез AdRev MediaMuv е събирала авторски възнаграждения, които са принадлежали на други притежатели на права, които от 2017 г. започват да се свързват с MediaMuv и AdRev заради фалшивите претенции на MediaMuv.  
Въпреки че жалбите до MediaMuv, AdRev и YouTube бяха привидно отхвърлени, информаторите продължиха да се борят с MediaMuv, като разобличаваха звукозаписната компания в YouTube и Twitter. След това, през 2019 г., данъчната служба започна разследване на MediaMuv, като стана подозрителна, след като научи, че MediaMuv използва множество банкови сметки, които понякога са регистрирани под фалшиви имена, за да превежда плащания от AdRev. Billboard съобщи, че Теран и Батиста потенциално са имали повече от петима съучастници, които са си поделили 23 милиона долара от хонорари, но все още не са обвинени в никакви престъпления. 
Сега всички знаят как работи измамата и не е ясно дали е направено много, за да се попречи на бъдещи измамници от YouTube да използват същия наръчник и да се насочат към повече изпълнители. Изпълнителите се опитаха да заведат колективен иск срещу YouTube, за да получат достъп до системите за наблюдение на техните хонорари и да спрат кражбите, но това дело беше прекратено по-рано този месец, преди да се стигне до съдебен процес.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Заради Reddit лъснаха някои от проблемите на Google