Идеята за виртуална реалност до такава степен е обзела някои технологични ентусиасти, че вече се появи проект, който я извежда на открито. Идеята може и да ни се струва абсурдна - в крайна сметка целта на виртуалната реалност е да се опитаме да преживеем онези неща, които винаги сме желали, но по някаква причина не могат да ни се случат - било то да се гмурнем в океана или да се включим в тайна мисия. Но когато сме навън - би трябвало да взаимодействаме с околната среда такава, каквато е. Дипломен проект на студентите от университета Хонгик обаче представя Calypso - шлем за смесена реалност, който е предназначен за носене и преживяване на открито. Първоначалната идея на технологията е била да визуализира различни микроаспекти на света по много по-наблюдаем начин. Но на по-късен етап са били взети предвид потенциалните приложения и така се е появява Calypso.

Интересно е, че дизайнът е по-олекотен от приетия стандарт и това се дължи предимно на процесор, намиращ се в цилиндрична джаджа, която е достатъчно лека, за да се носи отделно като аксесоар. Екранът наподобява чифт очила с вградени камера и слушалки, които се свързват безжично с процесора. По този начин се осигурява изживяване дори и на открито, без да бъдат жертвани функционалност или мощност на обработка. Елиминиран е и тромавият външен вид, защото няма нужда от голям CPU/GPU, масивна батерия, вградена памет или усъвършенствани системи за охлаждане. Камерите пък са общо 6 на брой - 4 отпред и 2 отстрани. Те предават достатъчно бързо до процесора, в който са скрити дънна платка, CPU и GPU, памет, батерия, охладителна система и високоговорители от всяка страна, които работят в унисон със слушалките, изпращайки и получавайки информация в реално време.

Единственият проблем, който потенциално стои пред Calypso, е забавянето на преноса от данни. Явно създателите наистина са преценили всеки детайл, а и освен това са се погрижили за дизайна. Остава само да стане ясно дали светът има нужда от виртуална реалност на открито?  

Снимки: Hyelim Shin & Youngin Cho

Виж още: AR шлемът на Apple най-вероятно ще пропусне WWDC 2022