Преди няколко месеца семейството на Брус Уилис обяви, че той се оттегля от актьорството поради поставената му диагноза афазия, която уврежда комуникацията и разбирането. През последните няколко години 67-годишният актьор се появи в поредица от проекти на фона на загриженост за когнитивното си състояние. Но статусът на актьора е толкова иконичен, че се появиха слухове, че негова дигитална версия ще се появява и в бъдещи проекти.

Информацията бързо се разпространи из отделните медии, като от The Telegraph дори я затвърдиха, назовавайки Deepfake за наследник на правата за бъдещите филмови, рекламни и други проекти на актьора. Сделката нямаше да е случайна, понеже миналата година „цифрови близнак“ на актьора се появи в реклама на руски телеком, която беше създадена от компанията. 

Тогава инженерите създадоха дигиталното изображение благодарение на съдържание, извлечено от Die Hard и Fifth Element, когато Уилис е бил съответно на 32 и 42 години. Благодарение на платформата за изкуствен интелект на компанията визията му може да бъде „присадена“ върху лицето на друг актьор за сравнително кратко време. Тогава Уилис беше коментирал: „Хареса ми прецизността на моя характер. Това е чудесна възможност за мен да се върна назад във времето“. В изявление той добави: „С навлизането на модерните технологии можех да общувам, да работя и да участвам в снимките, дори и да съм на друг континент. Това е съвсем ново и интересно преживяване за мен и съм благодарен на нашия екип“.

Агентът на Брус Уилис обаче отрече информацията. В изявление пред BBC той заяви: „Моля, знайте, че Брус няма партньорство или споразумение с тази компания Deepfake“. От Deepfake на свой ред потвърдиха, че има доста неразбиране по въпроса: „Формулировката за правата е грешна… Брус не можеше да продаде никакви права на никого, те са негови по подразбиране“. Компанията внесе малко яснота в ситуацията: „Това, което той определено направи, е, че ни даде съгласието си (и много материали) да направим неговия цифров близнак“.

Много други актьори „изгряват“ отново под формата на дигитални версии на самите себе си, особено в The Book of Boba Fett, където видяхме младия Марк Хамил. Цифрови версии на Кари Фишър и Питър Кушинг също се появиха в Star Wars: Rogue One въпреки факта, че и двамата са починали. Джеймс Ърл Джоунс наскоро продаде на Disney правото да пресъздаде гласа му с помощта на AI, за да може да се оттегли.

Практиката обаче предизвика спорове. Deepfake се различава значително по качество, но много от съдържанието се доближава до „зловещата долина“, където героите не изглеждат съвсем правилно поради сковани движения, мъртви очи и други проблеми. Има и въпрос за правата, тъй като починалите актьори не могат да откажат посмъртни филмови роли, дори ако семейството или наследниците им одобряват.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI озвучава Дарт Вейдър, за да може Джеймс Ърл Джоунс най-сетне да се оттегли