Сагата около независимостта на гейм гиганта Ubisoft продължава с пълна сила. Френският медиен конгломерат Vivendi излезе с изненадващото изявление, че незабавно се отказва от опитите си да придобие компанията. Вместо това обаче нейните акции ще бъдат изкупени от китайската Tencent, с което перспективите пред Ubisoft продължават да са неясни.

С това се слага край на един почти 3-годишен период, през който Vivendi се опитваше да сложи ръка на един от най-големите разработчици и издатели в гейминга. Ubisoft отчаяно се бореше срещу това и засега битката е спечелена - съгласно споразумението Vivendi няма право да купува нови акции в Ubi за следващите пет години.

Намесата на китайския титан Tencent обаче означава, че историята навярно няма да приключи. Китайците имат доста агресивна политика в гейминга и държат дялове в Riot Games, известни с МОВА хита League of Legends, и Epic Games, които пък имат правата върху Unreal Engine 4 и Fortnite. Tencent е собственик и на PUBG Corp. и така контролира популярния онлайн шутър PlayerUnknown’s Battlegrounds. На мобилния фронт Tencent пък е мажоритарен акционер в Supercell - финландското студио, създало ултрапопулярните мобилни игри Clash of Clans и Clash Royale.

Всичко това означава, че гейм индустрията ще следи отблизо случващото се с Ubisoft, тъй като Tencent очевидно има планове за сериозно присъствие там. Французите вече обявиха, че новата сделка ще им позволи да навлязат по-активно на пазара в Китай със свои продукти като Assassin's Creed, Rayman и The Crew, а вероятно и с някои free-to-play заглавия, каквито са доста популярни там.

Тагове: