Краят на света. Мотив, който присъства в съзнанието и творчеството на човечеството от векове, ако не и от хилядолетия насам. Безброй са книгите, филмите и видеоигрите, които разказват за катастрофата, която ще унищожи цивилизацията ни. Безброй са и хората, които трескаво вярват в Деня на Страшния съд, Апокалипсиса или следващата световна война, в която ще бъдем избити. Някои от тези хора превръщат тези си идеи в мания. Концентрират цялото си съществуване върху това да спасят душите си или да заредят бункерите в двора си с консерви и оръжия, за да оцелеят, когато унищожението започне да се сипе по Земята.

Замисляли ли сте се какво би могло да се случи, когато един такъв вманиачен човек се обгради с последователи? Когато тези последователи се доберат до оръжия и започнат да тероризират съседите си? Когато вярата в една идея започва да се насилва върху нежелаещите да я приемат? Тогава се озоваваме в сюжета на Far Cry 5.

Култовата екшън поредица на Ubisoft се завръща със своята пета част след двугодишна почивка за преосмисляне на идеи и научаване на уроци. И както при Assassin’s Creed, и тук това се е отразило позитивно върху цялостното изживяване по няколко различни параграфа. Бях единственият български журналист, поканен на специална превю сесия в Атина, на която да се уверя именно в това. Типично в мой стил бях напъхала в раницата си дебела книга и огромно количество скептицизъм. И ще излъжа, ако кажа, че този скептицизъм бе убит напълно от трите часа, които изкарах във Far Cry 5.  

Играта захвърля настрана много елементи, омръзнали на феновете, като емблематичните радиокули, безсмислените куестове и твърде линейната история. Но и добавя много нови механики и възможности, като междувременно полира екшъна, геймплея и графиката, с които поредицата Far Cry е прословута. Трите часа във Far Cry 5 определено не ми бяха достатъчни, за да видя всички позитиви или да изпитам някакви негативи. Това е огромна игра, която има какво да предложи. Ще се хареса на хардкор феновете на sandbox жанра, както и на онези геймъри, които обичат да виждат как светът около тях реагира на присъствието и решенията им и на хората, търсещи повече автономност в геймплея на едно заглавие. Кежуъл играчите обаче може да бъдат отблъснати от липсата на подробен туториъл и познатото присъствие на скрита насочваща ръка. Едно е сигурно. Всички ще усетят огромната притегателна сила на историята и света на Far Cry 5.

Играчът не се озовава в екзотична локация на отдалечен остров или в забравено от бога място, а сред полетата и планините на Хоуп Каунти - измислен регион, намиращ се в съвременна Монтана, САЩ. Героят трябва да се изправи срещу харизматичния Джоузеф Сийд и сектата му, вярваща в наближаващия край на света - Project Eden’s Gate. А за да го направи, трябва да помогне на обикновените хора от Хоуп Каунти да организират съпротива срещу сектантите. 

И се пазете от мечките! Освен от Чийзбургер. Той няма да ви откъсне главата... май

Кои са другите промени, за които споменах? Може да разберете за тях от видеото. Дали всички те ще направят Far Cry 5 запомняща се игра, която трябва да притежавате? За това ще трябва да изчакате пълното ни ревю. Сега мога само да споделя, че с нетърпение очаквам датата 27 март, когато тя ще излезе официално. Историята, интригуващите персонажи и динамичният екшън с познатото Far Cry усещане са повече от привлекателни. А много от вас със сигурност ще се влюбят във великолепния свят на Хоуп Каунти. И ще се изгубят в него. Аз лично нямам търпение да продължа да играя и да се опълча срещу Джоузеф Сийд. Имам сметки за разчистване. 

Това е и нашият подарък този път - шанс да се хвърлите в Хоуп Каунти още в деня на премиерата на играта. Във видеото ще разберете как може да се включите в надпреварата за копие на Far Cry 5 за PlayStation 4 и оригинална тениска от играта, осигурени от Ubisoft. Ще се постараем да ви ги доставим в деня преди официалното излизане. И кой знае, може именно с вас да се изправим заедно срещу Project Eden’s Gate в кооперативен режим!