За известно време подхождайте с повишено внимание към мейли от PayPal, указващи, че имате фактури за плащане. Това е най-новият метод на хакерите да измъкват пари от сметките на потребителите.

На пръв поглед писмата изглеждат като традиционна фишинг измама - темата на мейла е за помощ към пострадалите от големите пожари в Калифорния. Като текст е посочено, че ще помогнете на засегнатитеа със сумата от 35 долара. Вероятно няма човек, който да кликне линка, нали?

Но всъщност имейлът идва от официалния адрес на PayPal – service@paypal.com, като в профила на получателя на писмото наистина има неплатена фактура. Доста потребители се оплакват в социалната платформа Twitter, че използваните организации за извършване на измамите с фиктивни фактури са легитимни - DirectRelief, GoDaddy и Световната здравна организация.

„Ние знаем за тези измами и те са част от глобална кампания за нанасяне на вреда върху PayPal“, споделя говорител на компанията. „Обръщаме сериозно внимание на всеки случай, като премахваме зловредните фактури и се грижим за сигурността на потребителите.“

Според запознати в момента всеки може да изпрати фактура със сума за плащане на произволен човек, стига да знае имейл адреса му. Единственото решение за момента е оспорването на фактурата през сайта за сигурно плащане, като за съжаление PayPal, оценена скоро на 239 милиарда долара, не разполага с 24/7 поддръжка.

Снимка: shutterstock

Виж още: 6 кратки съвета, които ще ви защитят от хакери