Платформата Google Stadia помогна за развитието на нова форма на игране: стрийминг от облака. През изминалата година Stadia, Microsoft xCloud и GeForce Now на Nvidia направиха голям фурор, но все още не са достъпни за iOS. Защо? Apple потвърди, че няма да позволи услуги като Google Stadia в своята платформа за собствениците на iPhone или iPad.

Говорейки пред Business Insider тази седмица, Apple директно потвърди, че няма да позволи услуги за стрийминг на игри на iOS. Apple твърди, че тези услуги са в нарушение на правилата на App Store и в резултат на това не могат да съществуват в иначе изключително популярните iPhone или iPad серии телефони и таблети на компанията.

Единствената ключова информация на Apple за това, как тези услуги нарушават политиката на App Store, е, защото игрите на Stadia, xCloud и GeForce Now работят в група, а не поотделно. В резултат на това игрите от каталога на Google Stadia не се показват в схемите за търсене или в App Store за потребителите на iPhone или iPad.

Раздел 4.2.7 от правилата на дигиталния магазин обяснява условията за приложенията с отдалечен достъп, като преминава през ключови ограничения, които забраняват услуги като Stadia и xCloud. Например Apple отбелязва, че „хост устройството и клиентът трябва да бъдат свързани в локална и LAN-базирана мрежа“. За облачните стрийминг услуги това не е така. Има директно споменаване, че тези приложения не могат да бъдат „клиент за облачно приложение“, което всъщност е точно това, което те са.

Разбира се, има и отношение към покупките. За да може Google Stadia да работи напълно на iPad или iPhone, компанията ще трябва да използва таксуване в App Store, което от своя страна ще доведе до 30% дял от покупките на игри и месечния Pro абонамент на Apple. Понастоящем Google заобикаля това, защото игрите не могат да се консумират на устройствата на Apple.

Така засега Google Stadia, Microsoft xCloud и GeForce Now просто не могат да съществуват на iPhone или iPad.

Снимка: shutterstock

Виж още: FIFA 21 с пълни стадиони и без недоразумението VAR

Тагове: