Когато обсъждаме новите функции на популярни приложения за незабавни съобщения, обикновено говорим за Telegram и бързия темп на въвеждане на нови и иновативни функции в платформата. Изглежда, че на WhatsApp му е писнало другите да са начело, тъй като услугата увеличава новите функции, които предлага на своите потребители. В резултат наблюдаваме бурна активност около множество нови функции, вариращи от видеосъобщения, споделяне на HD снимки, споделяне на екрани и дори освежаване на Material Design 3.

Всички функции на WhatsApp, които са в процес на разработка, са забелязани в бета-съставите на приложението, но платформата може да варира между Android, iOS и Windows.

Като начало, както бе забелязано от WABetaInfo, WhatsApp работи върху това да позволи на потребителите да изпращат видеосъобщения. Тази опция ще съществува наред с гласовите бележки за ситуации, в които едно бързо 60-секундно видеосъобщение ще свърши по-добре работата.

Разликата между обикновения прикачен файл и видеосъобщението ще бъде в това, че видеосъобщенията не могат да се препращат директно, въпреки че можете да ги записвате на екрана.

На следващо място WhatsApp работи и върху това да позволи на потребителите да изпращат и получават HD снимки, както съобщава WABetaInfo. По подразбиране WhatsApp силно компресира всички изображения, видеоклипове и други мултимедийни файлове, изпращани в платформата. Ако искате да изпратите нещо, без да прилагате тази тежка компресия, нямате друга възможност, освен да го изпратите като документ.

Скоро услугата ще ви позволи да изпращате снимки с по-висока разделителна способност, като прилага по-лека компресия, въпреки че настройката по подразбиране ще остане с тежка компресия.

За потребителите на Android WhatsApp от известно време работи по освежен дизайн. Една от последните промени, забелязани от WABetaInfo, са плаващите бутони за действие и превключвателите, които следват насоките на Material Design 3. Табът за навигация също се премества в долната част, както е в iOS.

За потребителите на Windows WhatsApp работи върху постигането на равнопоставеност на функциите със своите мобилни партньори. Бета-версиите показват, че услугата работи по въвеждането на функции за редактиране на съобщения, както и за споделяне на екрани в десктоп операционната система.

Този темп на развитие на функциите е изненадващ за WhatsApp, тъй като услугата е печално известна с бавното си въвеждане на промени или нови функции. Неотдавна WhatsApp официално обяви функцията Channels (Канали), с която други конкурентни IM услуги разполагат от години. Надяваме се WhatsApp да продължи да работи добре и да продължи да развива услугата за изпращане на съобщения.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?