Ако се интересувате от ретро компютри, знаете, че е трудно да се съберат последните официални поправки на грешки и актуализации, налични за ранните версии на Windows от ерата на интернет, като 95, 98 и NT 4.0. Нов независим проект, наречен Windows Update Restored, има за цел да поправи това, като хоства леко модифицирани версии на старите сайтове на Windows Update и на самите файлове с актуализации, така че новите инсталации на тези стари операционни системи да могат да получат поправки на стойност години, които не присъстват на старите инсталационни компактдискове и дискове.

Тези стари версии на Windows разчитат предимно на уеб приложението Windows Update, а не на вградени актуализации като тези, използвани в настоящите версии на Windows. Microsoft свали версията на сайта, която можеше да сканира и актуализира Windows 95 и 98, някъде в средата на 2011 г. Сайтът Windows Update Restored е леко модифицирана версия на оригиналния код на Microsoft, а самият сайт не използва никакъв вид SSL или TLS криптиране, така че древните версии на Internet Explorer все още могат да имат достъп до него без промяна.

За да получите достъп до сайтовете за актуализации Windows Update Restored, ще ви е необходим поне Internet Explorer 5; този браузър вече не се предлага директно от Microsoft, но сайтът Windows Update Restored предлага връзки за изтегляне на IE5 и IE5.5 на всички поддържани езици.

Версия 3.1 на сайта Windows Update Restored - единствената, която функционира в момента, въпреки че се планира поддръжка и на други - поддържа Windows 95, двете издания на Windows 98, NT 4.0, ME и някои версии на Windows 2000 (но не и най-новата версия с инсталиран Service Pack 4). Ако използвате версия на Windows от началото на 2000 г. като 2000 или XP, подобен проект, наречен Legacy Update, може да е по-добър избор. Актуализациите на Windows 2000 и XP все още са достъпни от каталога за актуализации на Microsoft, а Legacy Update просто позволява на тези по-стари операционни системи да комуникират със съвременните уебсайтове и сървъри на компанията.

Едно просто пресъздаване на Windows Update е полезно за любителите на ретро компютри, които искат да изтеглят пачове на грешки, като същевременно запазят историческата точност на системите си. "Неофициални сервизни пакети" съществуват под различни форми за всички стари операционни системи на Microsoft, но те обикновено са опаковани с "полезни" модификации, които могат да разширят възможностите на старите операционни системи, но и да въведат свои собствени грешки и уязвимости.

Снимка: Unsplash

Виж още: Има ли смисъл от ежедневните 5 минути без телефон?

 

Тагове: