Microsoft има нов изкуствен интелект в каталога си и той се нарича WizardCoder. Този инструмент за изкуствен интелект, разработен от Microsoft в сътрудничество с Хонконгския баптистки университет, е обявен за най-добрия LM (езиков модел) с отворен код в света в момента.

WizardCoder успява да надмине всички останали LLM за код с отворен код при 4 бенчмарка за генериране на код HumanEval, HumanEval+, MBPP и DS-1000. Този изкуствен интелект дори успя да надмине затворени LLM, като Bard на Google или Claude на Anthropic, на HumanEval, HumanEval+, въпреки че е значително по-малък от тях.

Той дори накара някои разработчици на софтуер да изпаднат в благоговение, когато го изпробваха за първи път.

WizardCoder е друга разработка на изкуствен интелект, финансирана от Microsoft, в рамките на редица други модели на изкуствен интелект. Този модел се присъединява към Gorilla AI, Project Rumi, Orca 13B и Llama 2 като още една опция с отворен код, която може да се използва за обучение на ваш собствен AI модел.

Ще означава ли това, че бъдещето с изкуствен интелект е тук? Определено е така. Съвсем наскоро NVIDIA приведе цифри, които показват, че ИИ е и печеливш, а не само полезен. Но колко точно полезен е той? Ще замени ли WizardCoder например истинските софтуерни инженери и разработчици на софтуер?

Наистина WizardCoder ще помогне на разработчиците на софтуер да пишат кода си по-бързо. Но да ги замени? Е, не съвсем. Ако приемем, че този изкуствен интелект с отворен код ще се усъвършенства с времето, той наистина ще може да кодира перфектни софтуерни блокове.

Всъщност изследванията върху него показват, че WizardCoder е изграден на базата на метода evol-instruct, също разработен от Microsoft, който позволява на моделите да се самоинструктират и да отстраняват грешки.

Така че няма съмнение, че WizardCoder в крайна сметка ще успее да предложи работещи решения за кодиране. И би могъл да замени и някои разработчици на софтуер, но ние говорим за тези, които нямат дългогодишен опит.

Все пак WizardCoder може да се превърне в много полезен инструмент за изучаване на програмиране. Така че в това отношение Microsoft се справя отлично с използването на ИИ за обучение на следващите поколения разработчици на софтуер. Но ще минат няколко години, докато ИИ може да се справи сам и да изгражда цели функционални приложения самостоятелно. Или поне 3 до 4 години, ако развитието на ИИ все още ще се случва със сегашните темпове.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места