Пандемията промени напълно света и колкото и да ни се иска, някои неща никога няма да бъдат същите. Но ако преди две години анализаторите предвиждаха голям ръст на безработицата, то се оказва, че тенденцията към този момент е напълно обратната: голяма част от работодателите се оплакват, че изпитват огромни затруднения при наемането на служители, защото просто липсват кандидати. И още по-притеснителното е, че този проблем се прехвърля от сектор на сектор, като почти не остават незасегнати. Най-осезаемо, разбира се, липсата се усеща при услугите: още миналата година в хотелите и ресторантите в САЩ се появиха предупреждения, че управата се извинява за забавянето, причинено от липсата на служители. Факторите за това са най-различни и самите те могат да оформят една доста обстойна статия, но в случая преминаваме директно към едно от решенията. LG са получили зелена светлина да внедрят своите роботи CLOi ServeBot в САЩ, предоставяйки на хотели, ресторанти и магазини полуавтономни машини, които да превозват товари, да разнасят храна и да изпълняват някои по-прости задачи.

Като свое предимство ботът може да използва 3D камера, LiDAR и друг вид сензори, за да избягва хората и да идентифицира дали задачата му е завършена. 9.2-инчовият сензорен екран пресъздава (доколкото е по възможностите му) приятелско лице, което приема от гостите и клиентите необходимата информация. CLOi ServeBot не може да се похвали с голяма бързина, но 11-те часа непрекъсната употреба би трябвало да са достатъчни за дълъг работен ден. Разбира се, роботите все още не могат да заменят човешкия фактор в обслужването, но определено ще елиминират част от напрежението, което продължава да се натрупва навсякъде около нас.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта

Снимки: LG

Виж още: Хуманоидните роботи – нека разграничим фантастиката от реалността