На благотворителен търг в Дубай регистрационен номер бе продаден за умопомрачителните 55 милиона дирхама (15 милиона долара), което според организаторите от Emirates Auction е световен рекорд.

С надпис просто P7 номерът счупи предишния рекорд, който принадлежеше на Саид Абдул Гафар Хури, който купи регистрационна табела за 52.2 млн. дирхама (14.2 млн. долара) през февруари 2008 г. на търг, организиран от същата компания.

Постъпленията от продажбата ще бъдат предоставени на "Един милиард храни" - кампания, провеждана от шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, владетел на Дубай и министър-председател на ОАЕ, за подпомагане на уязвими общности по света по време на свещения месец Рамазан. Продажбата се състоя по-рано този месец.

На търга, проведен в хотел Four Seasons Jumeirah, бяха продадени и регистрационни табели за 2 950 000 дирхама (800 000 долара) и 140 000 дирхама (38 000 долара).

Като цяло търгът събра над 71 млн. дирхама (19.3 млн. долара) за кампанията. Цените на регистрационните номера обикновено са значително по-ниски в САЩ, въпреки че варират в различните щати. Във Вирджиния персонализираната табела струва 10 долара годишно в допълнение към таксите за регистрация на превозното средство и специалните табели, докато в Ню Йорк тя струва 31.25 долара годишно, както и 60 долара първоначална такса.

Но все още се предлагат също толкова скъпи номера като например регистрационна табела на Делауеър, която на търг през 2018 г. донесе повече от 400 000 долара. Междувременно регистрационният номер "Ню Йорк" и автомобилът Volvo, към който е прикрепена, са обявени за продажба с цена 20 млн. долара в продължение на повече от две години.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.