Повечето потребители в световен мащаб, когато инвестират в даден смартфон, обикновено го задържат, докато въпросният не остарее морално, не го изгубят или изпуснат фатално.

Разбира се, не са малко и тези, които сменят слушалката си всяка година – такива потребители търсят винаги най-новото, хващат се дори и за най-малката иновация и не на последно място са финансово (по-)независими.

Трети са като Илон Мъск, който при смяна на смартфон просто унищожава предходното си устройство на хардуерно ниво.

Така де, Мъск може и да е познат като човек, стоящ зад едни от най-иновативните и футуристични технологични проекти на планетата, но е също толкова известен и като екстравагантна личност.

Прочети още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019

В този ред на мисли причината за унищожаването на старите мобилни устройства се състои в идеята на предприемача да не оставя никакви следи, никакви данни след себе си.

Създателят на Tesla и Space X е възприел подобен подход, защото се страхува персонална информация да не попадне в погрешни ръце, твърди Gizchina.

Пресен пример за това е изтеклата информация от телефона на Джеф Безос.

Според медията Мъск е наясно с рисковете и сменя телефоните си в кратки интервали от време (Gizchina не посочва специфичен период).

Естествено, не са малко хората, които коментират твърдението по-горе като елементарен опит за привличане на медийното внимание. Тези, които го защитават, твърдят, че стандартен Factory reset (заводски настройки) просто не е достатъчно добро решение, ако искаш да премахнеш дадена информация от конкретен хардуер, и че при правилни инструменти и можещи програмисти тя може да бъде отново извлечена.